Składniki
-
4 szt. Jajko kurze
-
200 gram Kurki świeże (grzyby)
-
1 szt. Cebuladuża
-
1 kulka Mozzarella
-
1 łyżka Otręby owsiane
-
pęczek Natka pietruszki
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz
-
1 ząbek Czosnek
-
duża szczypta Tymianek
-
4 kromki Chleb razowy
Wskazówki
Podpowiedź na śniadanie dzisiaj to frittata z kurkami a także cebulą i natką pietruszki. Z jakiego powodu taki wybór?
Kurki cenione są przez wzgląd na aromat, smak i twardość a także chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki, które można przygotowywać na dużo sposobów. Smażenie tych grzybów powinno trwać krótko, gdyż w innym wypadku mocno twardnieją.
Jajko kurze składa się przeciętnie w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% toteż tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, zaś ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie tylko cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal.
Jaja zawierają także sporo witamin A, D a także niektórych witamin z grupy B.
Ser Mozzarella sprzedawany jest w postaci niewielkich cząstek o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej.
Cebulka w sztuce kulinarnej zalecana przede wszystkim jest do sporządzania sałatek, jako warzywo świeże, ale także jako dodatek do innych potraw.
Frittata z kurkami i cebulą oraz natką pietruszki
Kroki
1
Wykonano
8min
|
Krok pierwszyWeź patelnię - na którą wlejesz łyżkę oliwy z oliwek. Cebulę pokrój w krążki, kurki w plastry, posól i popieprz i wrzuć na patelnię. Smaż ok. 3 minut. Posyp dużą szczyptą tymianku. |
2
Wykonano
5minut
|
Krok 2Do osobnego kubeczka wpij pierwsze jajko - sprawdź, czy świeże - roztrzep i wlej do miksera - to samo zrób z resztą jajek. Dopraw solą (szczyptą). Ubijaj 2 minuty. Do ubitej masy dodaj łyżkę otrąb, kurki z cebulą, posiekany drobno czosnek i wcześniej posiekany pęczek natki pietruszki - wymieszaj. |
3
Wykonano
5min
|
Krok 3Na patelnię wlej łyżkę oliwy, rozgrzej i dodaj masę, posyp posiekanym serem mozzarella. Smaż na małym ogniu pod przykryciem aż masa się zetnie. |
4
Wykonano
|
Krok 4Podaj do spożycia od razu po przygotowaniu - z razowym pieczywem. Smacznego! |