Obraz Tła

Frittata z kurkami i cebulą oraz natką pietruszki
Palce lizać!

0 0
Frittata z kurkami i cebulą oraz natką pietruszki

Podziel się nim w swojej sieci społecznej:

Czy można po prostu skopiować i podzielić się tym adresem URL

Składniki

Dopasuj Porcje:
4 szt. Jajko kurze
200 gram Kurki świeże (grzyby)
1 szt. Cebula duża
1 kulka Mozzarella
1 łyżka Otręby owsiane
pęczek Natka pietruszki
2 łyżki Oliwa z oliwek
szczypta Sól
szczypta Pieprz
1 ząbek Czosnek
duża szczypta Tymianek
4 kromki Chleb razowy

Zakładka z tego przepisu

Musisz się zalogować lub zarejestrować aby dodać do zakładek/ulubionych tą treść.

Frittata zawsze smaczna! Zwłaszcza z rana

Cechy:
  • Dieta cukrzycowa
Kuchnia:

    Składniki

    Wskazówki

    Podziel się

    Podpowiedź na śniadanie dzisiaj to frittata z kurkami a także cebulą i natką pietruszki. Z jakiego powodu taki wybór?

    Kurki cenione są przez wzgląd na aromat, smak i twardość a także chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki, które można przygotowywać na dużo sposobów. Smażenie tych grzybów powinno trwać krótko, gdyż w innym wypadku mocno twardnieją.

    Jajko kurze składa się przeciętnie w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% toteż tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, zaś ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie tylko cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal.

    Jaja zawierają także sporo witamin A, D a także niektórych witamin z grupy B.

    Ser Mozzarella sprzedawany jest w postaci niewielkich cząstek o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej.

    Cebulka w sztuce kulinarnej zalecana przede wszystkim jest do sporządzania sałatek, jako warzywo świeże, ale także jako dodatek do innych potraw.

     

    Frittata z kurkami i cebulą oraz natką pietruszki

    Kroki

    1
    Wykonano
    8min

    Krok pierwszy

    Weź patelnię - na którą wlejesz łyżkę oliwy z oliwek. Cebulę pokrój w krążki, kurki w plastry, posól i popieprz i wrzuć na patelnię. Smaż ok. 3 minut. Posyp dużą szczyptą tymianku.

    2
    Wykonano
    5minut

    Krok 2

    Do osobnego kubeczka wpij pierwsze jajko - sprawdź, czy świeże - roztrzep i wlej do miksera - to samo zrób z resztą jajek. Dopraw solą (szczyptą). Ubijaj 2 minuty. Do ubitej masy dodaj łyżkę otrąb, kurki z cebulą, posiekany drobno czosnek i wcześniej posiekany pęczek natki pietruszki - wymieszaj.

    3
    Wykonano
    5min

    Krok 3

    Na patelnię wlej łyżkę oliwy, rozgrzej i dodaj masę, posyp posiekanym serem mozzarella. Smaż na małym ogniu pod przykryciem aż masa się zetnie.

    4
    Wykonano

    Krok 4

    Podaj do spożycia od razu po przygotowaniu - z razowym pieczywem. Smacznego!

    Łukasz jestem diabetykiem

    Mam 44 lata, jestem facetem, szczęśliwym mężem i ojcem dwóch dorastających córek. Jestem diabetykiem. Jestem pracoholikiem, działam w branży internetowej. Kocham życie (z reguły) i lubię ludzi (zwykle). Kocham pichcić, zwłaszcza ciasta, których nie mogę skosztować. Ale mi wychodzą podobno (zdanie rodziny).

    Opinie o przepisie

    Opinie na ten przepis na razie nie ma, skorzystaj z formularza poniżej, aby napisać swoją opinię
    Jajecznica z pomidorami i jarmużem oraz cebulą czerwoną
    Poprzednia strona
    Jajecznica z jarmużem i pomidorem oraz czerwoną cebulą
    Jajecznica z pomidorami i jarmużem oraz cebulą czerwoną
    Poprzednia strona
    Jajecznica z jarmużem i pomidorem oraz czerwoną cebulą

    Dodaj Swój Komentarz