Obraz Tła

Jajecznica z jarmużem i pomidorem oraz czerwoną cebulą
Najlepsza na świecie!

0 0
Jajecznica z jarmużem i pomidorem oraz czerwoną cebulą

Podziel się nim w swojej sieci społecznej:

Czy można po prostu skopiować i podzielić się tym adresem URL

Składniki

Dopasuj Porcje:
2 szt. Jajko kurze małe
1 szklanka Jarmuż posiekany
1 szt. Papryka średnia
1 szt. Pomidor średni
1 szt. Cebula czerwona mała
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
2 kromki Chleb razowy
szczypta Sól
szczypta Pieprz

Zakładka z tego przepisu

Musisz się zalogować lub zarejestrować aby dodać do zakładek/ulubionych tą treść.

Jajecznica zawsze smaczna! Zwłaszcza z rana

Cechy:
  • Dieta cukrzycowa

Składniki

Wskazówki

Podziel się

Sugestia na śniadanie dziś to jajecznica z jarmużem, pomidorem oraz czerwoną cebulą. Z jakiego powodu taki wybór?

Jajo kurze składa się przeciętnie w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% toteż tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, natomiast ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie tylko cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal.

Jaja zawierają też niemało witamin A, D i niektórych witamin z grupy B.

Owoc pomidora zwyczajnego jest niskokaloryczny. Zawiera 22 kcal w 100 gramach. Jest dobrym źródłem potasu, beta-karotenu i witamin C a także E. Pomidory zawierają też zdrowy dla człowieka likopen. Żółte odmiany pomidorów są słodsze oraz mają wyższą zawartość cukru.

Jarmuż jest uważany za mocno pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze a także mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), i też wapnia. Porównywalnie jak brokuły a także inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan. Jarmuż jest też doskonałym źródłem żelaza. Prócz tego zawiera kwas foliowy.

Cebulka czerwona w sztuce kulinarnej zalecana nade wszystko jest do sporządzania sałatek, jako warzywo świeże.

 

Jajecznica z jarmużem i pomidorem oraz czerwoną cebulą

Kroki

1
Wykonano
13min

Weź patelnię, niewielką - na którą wlejesz łyżeczkę oliwy z oliwek. Posiekaj cebulę czerwoną, jarmuż (który odpowiednio wcześniej zalej wrzątkiem by zmiękł) i paprykę i wrzuć na patelnię. Doprawisz całość solą i pieprzem. Duś około 4 minut. Do osobnego kubeczka wpij pierwsze jajko - sprawdź, czy świeże - roztrzep i wlej na patelnię - to samo zrób z drugim jajkiem. Dodaj pokrojonego pomidora - zamieszaj. Teraz duś pod przykryciem aż masa się zetnie.

2
Wykonano

Podaj do spożycia od razu po przygotowaniu - z razowym pieczywem. Smacznego!

Łukasz jestem diabetykiem

Mam 44 lata, jestem facetem, szczęśliwym mężem i ojcem dwóch dorastających córek. Jestem diabetykiem. Jestem pracoholikiem, działam w branży internetowej. Kocham życie (z reguły) i lubię ludzi (zwykle). Kocham pichcić, zwłaszcza ciasta, których nie mogę skosztować. Ale mi wychodzą podobno (zdanie rodziny).

Opinie o przepisie

Opinie na ten przepis na razie nie ma, skorzystaj z formularza poniżej, aby napisać swoją opinię
jogurt miętowy z poziomkami
Poprzednia strona
Jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi
frittata z kurkami i cebulą oraz natką pietruszki - foto
Następna strona
Frittata z kurkami i cebulą oraz natką pietruszki
jogurt miętowy z poziomkami
Poprzednia strona
Jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi
frittata z kurkami i cebulą oraz natką pietruszki - foto
Następna strona
Frittata z kurkami i cebulą oraz natką pietruszki

Dodaj Swój Komentarz