Składniki
-
2 szt. Jajko kurzemałe
-
1 szklanka Jarmużposiekany
-
1 szt. Paprykaśrednia
-
1 szt. Pomidorśredni
-
1 szt. Cebula czerwonamała
-
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
-
2 kromki Chleb razowy
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz
Wskazówki
Sugestia na śniadanie dziś to jajecznica z jarmużem, pomidorem oraz czerwoną cebulą. Z jakiego powodu taki wybór?
Jajo kurze składa się przeciętnie w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% toteż tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, natomiast ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie tylko cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal.
Jaja zawierają też niemało witamin A, D i niektórych witamin z grupy B.
Owoc pomidora zwyczajnego jest niskokaloryczny. Zawiera 22 kcal w 100 gramach. Jest dobrym źródłem potasu, beta-karotenu i witamin C a także E. Pomidory zawierają też zdrowy dla człowieka likopen. Żółte odmiany pomidorów są słodsze oraz mają wyższą zawartość cukru.
Jarmuż jest uważany za mocno pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze a także mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), i też wapnia. Porównywalnie jak brokuły a także inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan. Jarmuż jest też doskonałym źródłem żelaza. Prócz tego zawiera kwas foliowy.
Cebulka czerwona w sztuce kulinarnej zalecana nade wszystko jest do sporządzania sałatek, jako warzywo świeże.
Jajecznica z jarmużem i pomidorem oraz czerwoną cebulą
Kroki
1
Wykonano
13min
|
Weź patelnię, niewielką - na którą wlejesz łyżeczkę oliwy z oliwek. Posiekaj cebulę czerwoną, jarmuż (który odpowiednio wcześniej zalej wrzątkiem by zmiękł) i paprykę i wrzuć na patelnię. Doprawisz całość solą i pieprzem. Duś około 4 minut. Do osobnego kubeczka wpij pierwsze jajko - sprawdź, czy świeże - roztrzep i wlej na patelnię - to samo zrób z drugim jajkiem. Dodaj pokrojonego pomidora - zamieszaj. Teraz duś pod przykryciem aż masa się zetnie. |
2
Wykonano
|
Podaj do spożycia od razu po przygotowaniu - z razowym pieczywem. Smacznego! |