Obraz Tła

Jogurt miętowy z jeżynami i orzechami włoskimi
Pyszne zarówno na I jak i II śniadanie

0 0
Jogurt miętowy z jeżynami i orzechami włoskimi

Podziel się nim w swojej sieci społecznej:

Czy można po prostu skopiować i podzielić się tym adresem URL

Składniki

Dopasuj Porcje:
160ml Jogurt naturalny
1 łyżka Orzechy włoskie pokruszone
1 łyżka Płatki jaglane
80g Jeżyny świeże lub mrożone
garść Mięta świeża

Informacje żywieniowe

265g
Masa
235kcal
Kalorie
11g
Białka
14g
Tłuszcze
21g
Węglowodany

Zakładka z tego przepisu

Musisz się zalogować lub zarejestrować aby dodać do zakładek/ulubionych tą treść.

Zmiksuj i masz idealne śniadanie

Cechy:
  • Dieta cukrzycowa

Składniki

Wskazówki

Podziel się

Propozycja na śniadanie dzisiaj to jogurt miętowy z jeżynami i orzechami włoskimi. Dlaczego taki wybór? Jogurt dostarcza białka, średnio ok. 4,3 g/100 g i zgodnie z danymi zawartymi w tabelach wartości odżywczej, wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosi średnio 60 kcal/100 g produktu. Natomiast owoce można spożywać prawie w dowolnych ilościach, ponieważ zawierają dużo wody i niezbędnych składników mineralnych.

Jeżyny należą do produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG jeżyn = 25), w związku z tym mogą być spożywane przez diabetyków.

Tym bardziej że zawierają sporą ilość błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi.

Orzechy włoskie natomiast są bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3, tak niezbędnego dla organizmu. Zawiera on także bardzo cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały – potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.

Jogurt miętowy z jeżynami i orzechami włoskimi

Smacznego!

Kroki

1
Wykonano
1min

1. Opłucz składniki

dokładnie opłucz składniki, takie jak jeżyny, miętę.

2
Wykonano
2min

2. Zmiksuj

Opłukane liście mięty włóż do miksera kielichowego, wlej jogurt i dodaj płatki jaglane. Całość zmiksuj. (Opcjonalnie możesz zmiksować także część jeżyn).

3
Wykonano
2min

3. Dekoracja

Na dno pucharka ułóż jeżyny, zalej jogurtem zmiksowanym z miętą i płatkami jaglanymi. Udekoruj pokruszonymi orzechami i listkami mięty.
Smacznego!

Łukasz jestem diabetykiem

Mam 44 lata, jestem facetem, szczęśliwym mężem i ojcem dwóch dorastających córek. Jestem diabetykiem. Jestem pracoholikiem, działam w branży internetowej. Kocham życie (z reguły) i lubię ludzi (zwykle). Kocham pichcić, zwłaszcza ciasta, których nie mogę skosztować. Ale mi wychodzą podobno (zdanie rodziny).

Opinie o przepisie

Opinie na ten przepis na razie nie ma, skorzystaj z formularza poniżej, aby napisać swoją opinię
Potrawka z ciecierzycy z oliwkami i pomidorami
Poprzednia strona
Potrawka z ciecierzycy z oliwkami i pomidorami
jogurt miętowy z poziomkami
Następna strona
Jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi
Potrawka z ciecierzycy z oliwkami i pomidorami
Poprzednia strona
Potrawka z ciecierzycy z oliwkami i pomidorami
jogurt miętowy z poziomkami
Następna strona
Jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi

Dodaj Swój Komentarz