Składniki
-
160ml Jogurt naturalny
-
1 łyżka Orzechy włoskiepokruszone
-
1 łyżka Płatki jaglane
-
80g Maliny świeżelub mrożone
-
garść Mięta świeża
Wskazówki
Propozycja na śniadanie dzisiaj to jogurt miętowy z malinami i orzechami włoskimi. Dlaczego taki wybór? Jogurt dostarcza białka, średnio ok. 4,3 g/100 g i zgodnie z danymi zawartymi w tabelach wartości odżywczej, wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosi średnio 60 kcal/100 g produktu. Natomiast owoce można spożywać prawie w dowolnych ilościach, ponieważ zawierają dużo wody i niezbędnych składników mineralnych.
Owoce obfitują w wartości odżywcze: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty, jak np. witaminy A, E, C oraz flawonoidy, które szczególnie intensywnie oddziałują na wolne rodniki powstające między innymi w sytuacjach stresowych, podczas palenia papierosów i w stanach zapalnych organizmu. Owoce dzięki zawartości kwasów wzmacniają także odporność. Odpowiadają za młody wygląd skóry oraz mocne paznokcie.
Orzechy włoskie natomiast są bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3, tak niezbędnego dla organizmu. Zawiera on także bardzo cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały – potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Jogurt miętowy z malinami i orzechami włoskimi
Smacznego!
Kroki
1
Wykonano
1min
|
1. Opłucz składniki |
2
Wykonano
2min
|
2. ZmiksujOpłukane liście mięty włóż do miksera kielichowego, wlej jogurt i dodaj płatki jaglane. Całość zmiksuj. |
3
Wykonano
2min
|
3. DekoracjaNa dno pucharka ułóż maliny, zalej jogurtem zmiksowanym z miętą i płatkami jaglanymi. Udekoruj pokruszonymi orzechami i listkami mięty. |