Obraz Tła

Jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi
Pyszne zarówno na I jak i II śniadanie

0 0
Jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi

Podziel się nim w swojej sieci społecznej:

Czy można po prostu skopiować i podzielić się tym adresem URL

Składniki

Dopasuj Porcje:
160ml Jogurt naturalny
1 łyżka Orzechy włoskie pokruszone
1 łyżka Płatki jaglane
80g Poziomki świeże lub mrożone
garść Mięta świeża

Informacje żywieniowe

265g
Masa
231kcal
Kalorie
10g
Białka
14g
Tłuszcze
20g
Węglowodany

Zakładka z tego przepisu

Musisz się zalogować lub zarejestrować aby dodać do zakładek/ulubionych tą treść.

Zmiksuj i masz idealne śniadanie

Cechy:
  • Dieta cukrzycowa

Składniki

Wskazówki

Podziel się

Propozycja na śniadanie dzisiaj to jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi. Dlaczego taki wybór? Jogurt dostarcza białka, średnio ok. 4,3 g/100 g i zgodnie z danymi zawartymi w tabelach wartości odżywczej, wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosi średnio 60 kcal/100 g produktu. Natomiast poziomki można spożywać prawie w dowolnych ilościach, ponieważ zawierają dużo wody i niezbędnych składników mineralnych. I tak, poziomki:

  1. są niskokaloryczne. 100 g dostarcza ok. 40 kcal
  2. podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z różnymi infekcjami dzięki bardzo dużej ilość witaminy C,
  3. dzięki sporej zawartości potasu usprawniają pracę układu krwionośnego W związku z tym mogą być stosowane pomocniczo m.in. w nadciśnieniu tętniczym i np. anemii
  4. blokują wchłanianie „złego” cholesterolu LDL, zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia.

Orzechy włoskie natomiast są bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3, tak niezbędnego dla organizmu. Zawiera on także bardzo cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały – potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.

Jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi

Smacznego!

Kroki

1
Wykonano
1min

1. Opłucz składniki

dokładnie opłucz składniki, takie jak poziomki, miętę.

2
Wykonano
2min

2. Zmiksuj

Opłukane liście mięty włóż do miksera kielichowego, wlej jogurt i dodaj płatki jaglane. Całość zmiksuj. (Opcjonalnie możesz zmiksować także część poziomek).

3
Wykonano
2min

3. Dekoracja

Na dno pucharka ułóż poziomki, zalej jogurtem zmiksowanym z miętą i płatkami jaglanymi. Udekoruj pokruszonymi orzechami i listkami mięty.
Smacznego!

Łukasz jestem diabetykiem

Mam 44 lata, jestem facetem, szczęśliwym mężem i ojcem dwóch dorastających córek. Jestem diabetykiem. Jestem pracoholikiem, działam w branży internetowej. Kocham życie (z reguły) i lubię ludzi (zwykle). Kocham pichcić, zwłaszcza ciasta, których nie mogę skosztować. Ale mi wychodzą podobno (zdanie rodziny).

Opinie o przepisie

Opinie na ten przepis na razie nie ma, skorzystaj z formularza poniżej, aby napisać swoją opinię
jogurt miętowy z jeżynami
Poprzednia strona
Jogurt miętowy z jeżynami i orzechami włoskimi
jogurt miętowy z jeżynami
Poprzednia strona
Jogurt miętowy z jeżynami i orzechami włoskimi

Dodaj Swój Komentarz