Składniki
-
160ml Jogurt naturalny
-
1 łyżka Orzechy włoskiepokruszone
-
1 łyżka Płatki jaglane
-
80g Poziomki świeżelub mrożone
-
garść Mięta świeża
Wskazówki
Propozycja na śniadanie dzisiaj to jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi. Dlaczego taki wybór? Jogurt dostarcza białka, średnio ok. 4,3 g/100 g i zgodnie z danymi zawartymi w tabelach wartości odżywczej, wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosi średnio 60 kcal/100 g produktu. Natomiast poziomki można spożywać prawie w dowolnych ilościach, ponieważ zawierają dużo wody i niezbędnych składników mineralnych. I tak, poziomki:
- są niskokaloryczne. 100 g dostarcza ok. 40 kcal
- podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z różnymi infekcjami dzięki bardzo dużej ilość witaminy C,
- dzięki sporej zawartości potasu usprawniają pracę układu krwionośnego W związku z tym mogą być stosowane pomocniczo m.in. w nadciśnieniu tętniczym i np. anemii
- blokują wchłanianie „złego” cholesterolu LDL, zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia.
Orzechy włoskie natomiast są bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3, tak niezbędnego dla organizmu. Zawiera on także bardzo cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały – potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
Jogurt miętowy z poziomkami i orzechami włoskimi
Smacznego!
Kroki
1
Wykonano
1min
|
1. Opłucz składniki |
2
Wykonano
2min
|
2. Zmiksuj |
3
Wykonano
2min
|
3. DekoracjaNa dno pucharka ułóż poziomki, zalej jogurtem zmiksowanym z miętą i płatkami jaglanymi. Udekoruj pokruszonymi orzechami i listkami mięty. |