Śniadanie, najważniejszy posiłek dnia, istnieje na całym świecie i w wielu różnych kulturach. Nigdzie koncepcja śniadania nie pozostaje niezauważona; w rzeczywistości każda większa kultura na świecie zachowuje swoje własne tradycje. Opierając się na podobieństwach, wszystkie posiłki rozpoczynają się dobrze przed południem po dobrze przespanej nocy; i zazwyczaj sam posiłek może być nie większy niż przystawka, do wielkości steku z kością.
Wiele różnych odmian służy do wielu celów. Dobre jedzenie i dobre towarzystwo mogą być jednym; innym celem jest obfity posiłek, który zaspokoi żołądek przed pracą lub szkołą i trwa do obiadu. Jednak znaczenie dobrego śniadania, jak przypuszczają naukowcy, wynika z jego wartości odżywczych. Krytycy twierdzą, że energia spalana przez większą część dnia pochodzi głównie z jedzenia spożywanego podczas śniadania. Może to wynikać z czasu potrzebnego organizmowi na strawienie i przetworzenie spożywanego przez nas jedzenia; może to również wynikać z tego, jak nasze ciała zachowują się natychmiast po przebudzeniu. Śniadanie wywodzi się od wyrażenia „przerwać post”, czyli przerwać post po długiej nocy snu. Kiedy śpimy, nasze ciała przechodzą przez rygorystyczny i ważny proces detoksykacji i leczenia, który spala energię i składniki odżywcze.
Ten głód lub jego brak jest tym, co wielu uważa za ważne dla śniadania. Bezpodstawne przekonanie, że śniadanie zażegna nadmierny głód i kalorie, można przypisać bardziej zdrowemu rozsądkowi niż jakimkolwiek rzetelnym badaniom. Obserwacja sugeruje, że zbilansowane śniadanie może zadowolić organizm aż do następnego posiłku; a po zjedzeniu śniadania nasze ciała będą mniej podatne na napady głodu. Co najważniejsze, nasz organizm potrzebuje uzupełnienia energii po przebudzeniu, a śniadanie pomaga sprostać tym wymaganiom. Opóźnienie przyjmowania składników odżywczych do, powiedzmy, pory obiadowej, może nadwyrężyć ciało i umysł.
Kulturowo śniadanie w taki czy inny sposób okazało się posiłkiem bogatym w energię i potrzebne kalorie. Na przykład typowe śniadanie w Azji zawiera następujące podobieństwa: ryż, jajko i makaron – pokarmy pełne gotowych do spalenia węglowodanów. Dalej na zachód w regionach Indii i Bliskiego Wschodu są bardziej tłuste, ale mniej porcjowane produkty, takie jak smażone pieczywo podawane z dodatkiem past. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale również bogate w energię instant, te pieczywo to kolejne podobieństwo śniadania, które łączy wszystkie kultury: mała porcja i łatwość przygotowania. Chociaż nie wszystkie kultury mają to podobieństwo, ich odchylenia można wyjaśnić. Zwykle ma to związek z ograniczeniami społecznymi, ekonomicznymi, a nawet terminowymi. Na przykład duże śniadania mogą być przygotowywane w weekendy, z pracą poza harmonogramem;
Korzyści ze śniadania, ba, znaczenie śniadania, można łatwo prześledzić na całym świecie. Podczas gdy inne posiłki w ciągu dnia służą jedynie zaspokojeniu głodu lub na dłuższą metę wspomaganiu organizmu, śniadanie lub jego brak ma natychmiastowe skutki.
Blog kulinarny Cukrzyka - Diabetyka | ALL RIGHTS RESERVED | © 2021 - jestemwkuchni.pl